Information for libraries

  • na webu

Visual

Nacházíte se zde: Úvod Archiv 2019 / 1 Knihovny a informace doma a ve světě 1919 – 2019 = Knihovny

1919 – 2019 = Knihovny


Mgr. Veronika Chruščová

file_pdf.png

chruscova_img_0.jpg

To není matematický hlavolam, ale motto letošní konference Knihovny současnosti, kterou každý rok v září pořádá Sdružení knihoven ČR. Motto reflektuje skutečnost, že díky zákonu č. 430/1919 Sb., který slaví letos krásné stoleté výročí, máme v našich krajích nejhustší knihovní síť na světě. A všechny knihovny této sítě, malé, velké, městské, obecní, krajské i specializované jsou zvány do Olomouce na Knihovny současnosti 2019.

Na programu jsou tradiční přednáškové bloky, které se věnují informačním technologiím, digitalizaci, vzdělávání veřejnosti, klíčovým projektům knihoven, ale také regionální historii, roli knihoven ve společnosti a jejím proměnám. Na konferenci opět zavítají zahraniční hosté, kteří představí aktuální trendy v knihovnictví zpoza hranic.

A na co se nejvíc těší paní Marta Bauerová, ředitelka Městské knihovny ve Svitavách? „Jezdíme na konferenci každý rok, abychom udrželi kontakt s aktuálním knihovnickým děním, a také s kolegy. Velmi kvituji přednášky zahraničních hostů, letos se těším na vystoupení paní Barbary Lison, ředitelky knihovny v Brémách, a nenechám si ujít ani Infobox. Konference je pro nás příležitostí setkat se s novými zajímavými projekty a osobnostmi.“

První den patří již zmíněným zahraničním hostům a také slavnostnímu předávání medailí Z. V. Tobolky. Večer pak proběhne oficiální zahajovací raut konference, který se bude letos konat na Přírodovědecké fakultě Univerzity Palackého, a to od 19:30 hod. Kdo by chtěl chlebíčky vyběhat, může vyrazit v podvečer druhého dne na Inforun.

Organizátoři si pro rok 2019 připravili několik programových novinek. Během druhého konferenčního dne mohou účastníci navštívit kulatý stůl redaktorů Jsmepressu. Renata Salátová, redaktorka časopisů Knihovna: knihovnická revue a Knihovna plus k akci říká: „Redakční práce je důležitá pro náš obor. Chceme osvětlit, v čem spočívá, představit svoji práci, o které se moc neví (a ani nemluví), a také zapojit mladé autory do publikační činnosti. Kulatý stůl se uskuteční mezi 13:30 – 15:00 hod.

Další novinkou bude „robotová“ laboratoř. Na to, že se v knihovnách nepůjčují pouze knihy, už jsme si zvykli. To, že jsou tam počítače a internet, je také známo. A že knihovník by měl umět obojí, tedy půjčovat knihy a ovládat počítač, to se také považuje za samozřejmé. Ale knihovny nyní zaplavují roboti. Roboti maličcí, ale o to šikovnější. Ozoboti, legoboti a další boti budou k osahání a pokoukání druhé konferenční odpoledne.

Třetí den pak bude věnován bilancování rozvoje českých knihoven a pohledu na jejich funkci nejen očima knihovníků (jejichž pohled bývá často shovívavý). Jakou roli knihovny mají v české společnosti, jak se ta role proměňuje a je opravdu důležitá? Na tyto otázky budeme hledat odpověď během závěrečného dne konference.

Více programových detailů najdete na stránkách www.sdruk.cz, kde se na akci také můžete registrovat.

27. ročník konference Knihovny současnosti se koná pod záštitou ministra kultury a hejtmana Olomouckého kraje ve dnech 10. – 12. září 2019 v Olomouci. Jejím hlavním partnerem je firma Cosmotron Bohemia s.r.o.

 

CHRUŠČOVÁ, Veronika. Konference 1919 – 2019 = KNIHOVNY. Knihovna: knihovnic ká revue. 2019, 30(1), 114. ISSN 1801-3252.

15.12.2019




Vyhledávání
Černohorský cyrilský knihtisk 15. a 16. století

Termín: 6. 3. 2024 - 30. 4. 2024

Místo: výstavní chodba, přízemí,

Národní knihovna ČR, Mariánské náměstí 190/5, Praha 1

Proč vám všechny knihy nepůjčíme

Termín: 22. 3. 2024 - 31. 5. 2024

Místo: Galerie Klementinum, Mariánské náměstí 190/5, Praha 1

Slovinská literární moderna v českém prostředí

Termín: 27. 3. 2024 - 30. 4. 2024

Místo: výstavní chodba, přízemí

Národní knihovna ČR, Mariánské náměstí 190/5, Praha 1

Lublaňský manifest o čtení

Lublaňský manifest o čtení, český překlad

plný text

PRŮVODCE EVROPSKÝMI STRUKTURÁLNÍMI A INVESTIČNÍMI FONDY PRO KNIHOVNY

Časopis Knihovna: knihovnická revue je zařazen do prestižní databáze vědeckých časopisů The European Reference Index for the Humanities and the Social Sciences (ERIH PLUS)