Information for libraries

  • na webu

Visual

Nacházíte se zde: Úvod Archiv 2024 / 02 Tipy z Knihovny knihovnické literatury Tipy z Knihovny knihovnické literatury 2024/2

Tipy z Knihovny knihovnické literatury 2024/2

Kompendium.jpg

Kompendium knihovnictví 2 / Dušan Katuščák, Libuše Foberová, eds. Ostrava: Moravskoslezská vědecká knihovna v Ostravě, 2023. 279 stran: ilustrace. ISBN 978-80-7054-331-3.

Příručka obsahuje autorské studie, které mapují odborné oblasti knihovnictví a informační vědy. Studie odpovídají tématům v akreditovaných předmětech ve studijním programu Knihovnictví a informační studia, pojednávají např. o metadatech, knižní kultuře, architektuře knihoven atd. Mezi autory jsou mj. Grzegorz Nieć, Dušan Katuščák, Petra Vávrová a další. Příručka vznikla ve spolupráci Moravskoslezské vědecké knihovny v Ostravě a Ústavu bohemistiky a knihovnictví Filozoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity v Opavě.

Signatura je Ka 42.521.

https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=000096325&local_base=KKL

Znalostny_manazment.jpg

Znalostný manažment pre knižnično-informačnú vedu / Katarína Kianicová Jašová. Žilina: EDIS – vydavateľské centrum Žilinskej univerzity, 2020. 72 stran: ilustrace, grafy, tabulky. ISBN 978-80-554-1706-6.

Publikace Žilinské univerzity, určená (nejenom) studentům mediálních a komunikačních studií, má za cíl pomoci pochopit, co je to znalostní management, jeho postavení v ekonomické vědě a propojení s vědou knihovní a informační. Kniha se také snaží poukázat na důležitost intelektuálního kapitálu v současné společnosti. Absolventi oboru mediálních a komunikačních studií se mohou znalostními pracovníky stát či znalostní pracovníky řídit. Proto je důležité, aby poznali základní vztahy, propojení a souvislosti znalostního managementu, v čemž jim tato publikace může pomoci.

Signatura knihy je If 42.524.

https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=000096335&local_base=KKL

Kniha_o_citani.jpg

Kniha o čítaní, čítanie o knihách: (kto, čo, kde a prečo čítal v „dlhom“ 19. storočí na Slovensku) / Roman Holec. Bratislava: Marenčin PT, 2022. 364 stran, 24 nečíslovaných stran obrazových příloh: ilustrace (převážně barevné), portréty, faksimile. ISBN 978-80-569-0849-5.

Tato kniha se populárně vědeckou formou zamýšlí nad fenoménem čtení a čtenářství na Slovensku v 19. století. Zabývá se slovenským čtenářem, dobovou kulturou čtení a společenskou realitou, která ji spoluurčovala. Upozorňuje na komplikované šíření literatury související se slabou sítí a dostupností knihoven či knihkupectví, křehké překladatelské zázemí ve sledovaném století. Analyzuje doporučenou i zakázanou literaturu, způsoby, místa i funkce čtení, a také důvody, které vedly lidi k tomu, že sáhli po knize. Publikace je doplněna krásnými ilustracemi, převážně barevnými, faksimilemi a portréty. Autorem je slovenský historik, který se zabývá slovenskými a středoevropskými dějinami 19. a 20. století.

Signatura knihy je Sf 42.525.

https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=000096360&local_base=KKL

The early printed book in Poland (15th–17th centuries) / edited by Janusz S. Gruchała, Michał Czerenkiewicz. Kraków: Avalon, 2023. 396 stran: ilustrace, faksimile. ISBN 978-83-7730-640-6.

V Krakově se první tisk objevil před pěti sty padesáti lety. Všude, kde začali působit Gutenbergovi nástupci, to znamenalo novou éru v komunikaci a přispělo k četným změnám ve vzdělávání a veřejném životě. I ta část Evropy, ve které se nachází Polsko, se účastnila podobných procesů jako ostatní země kontinentu. Přesto se objevily některé pozoruhodné jevy, závislé na politických a náboženských okolnostech. Tisk se objevil na vzestupu politických procesů vedoucích k formování šlechtické demokracie, prohloubil náboženskou toleranci, vedl ke zrodu „zlatého věku“ polské kultury. Publikace o starých tiscích představuje historii tištěné knihy v Polsku a její autoři jsou přesvědčeni, že zaujme každého čtenáře.

Signatura knihy je Xp 42.526.

https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=000096379&local_base=KKL

Die-geschichte.png

Die Geschichte der Leipziger Buchmesse in der DDR: Literaturtransfer, Buchhandel und Kulturpolitik in deutsch-deutscher Dimension / Patricia F. Blume. Berlin; Boston: De Gruyter Saur, [2024]. viii, 772 stran: ilustrace, grafy, plány, faksimile. ISBN 978-3-11-131596-6.

Tato studie poprvé rozebírá vývoj knižního veletrhu v Lipsku v letech 1945–1990. Po druhé světové válce tento veletrh sehrál svoji úlohu v plánované ekonomice literárního či knižního podnikání. Německá demokratická republika (NDR) veletrh využívala jako výkladní skříň k předvádění knih a své knižní kultury v mezinárodním měřítku. Jako příklad posloužil knižní veletrh ve Frankfurtu v tehdejší Německé spolkové republice (NSR). Lipský veletrh nabízel unikátní přístup k obsahu západních médií a byl proto pod dohledem státní bezpečnosti a cenzury. Prostřednictvím lipského veletrhu se NDR stala centrem německo-německé kulturní výměny. Vydavatelé NSR hledali kontakty a ovlivňovali výměnu literatury v rámci obou německých republik. Knižní veletrh v Lipsku významně přispěl k uvolnění napětí mezi Východem a Západem. Tato poutavá publikace je doplněna zajímavým obrazovým materiálem.

Signatura je Xe 42.581.

https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=000096228&local_base=KKL

Bucherorte.jpg

Bücherorte: Europas schönste Ziele für alle, die das Lesen lieben / konzept und redaktion Jennifer Valentin; text Susanne Lipps-Breda.München. Kunth Verlag, [2023]. 312 stran: barevné ilustrace. ISBN 978-3-96965-099-8.

Evropa pro knihomoly. I tak by se dala tato kniha nazvat. Knihkupectví v kostele nebo takové, kde můžete spát mezi regály? Barokní knihovna s tajnými chodbami nebo kavárna, kde vznikaly bestsellery? Evropa má mnoho kouzelných míst, kde se stírá hranice mezi realitou a fikcí a která zvou na „knižní turné“ po kontinentu. Tato kniha vás zavede do literárních metropolí, k hrdinům vašeho dětství i do prostředí velkých románů. Festivaly literatury, knižní vesničky i knihovny jsou stejně důležité jako originální tipy na čtení. Z Reykjavíku do Athén – výjimečná a jedinečná sbírka cestovních destinací do knihkupectví a knihoven. Kniha je doplněna množstvím barevných ilustrací.

Signatura je Xa 42.557.

https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=000096572&local_base=KKL

Barockbibliothek.jpg

Die Barockbibliothek der Abtei Metten / Michael Kaufmann. Sankt Ottilien: EOS Verlag, 2021. 213 stran: ilustrace. ISBN 978-3-8306-8047-5.

Prastará klášterní knihovna benediktinského opatství Metten v Dolním Bavorsku, pocházející z 13. století, byla rozšířena a barokně upravena v letech 1720 až 1722. Její barokní sál je jednou z nejkrásnějších místností v tomto klášteře. I když se samotný knižní fond stal obětí sekularizace, dochované zařízení nadále svědčí o vědeckých a kulturně vzdělávacích zájmech mnichů. Výzdobu knihovny – množství fresek, obrazů a soch – není pro dnešní návštěvníky snadné pochopit. Kniha proto nabízí věcný přístup k velkolepé, ale částečně záhadné výzdobě této nádherné barokní knihovny. Publikace je vybavena četnými vyobrazeními fresek, soch, ale také plánky, které pomohou s orientací při případné prohlídce. Autor je konventuálem v opatství Metten, kde také pracuje jako archivář.

Kniha má signaturu Ti 42.554.

https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=000096099&local_base=KKL

Engager.jpg

Engager les bibliothèques dans la transition écologique / sous la direction de Reine Bürki. Villeurbanne: Presses de l’enssib, 2023. 203 stran: ilustrace, grafy. ISBN 978-2-37546-165-5.

Ekologické otázky jsou v centru zájmu současné společnosti a zaujímají stále více místa ve veřejném dění a prostoru. Knihovny se potýkají s různými změnami a v souvislosti s tím zejména s otázkami společenské odpovědnosti a odpovědnosti za životní prostředí. Jaké je zde místo knihoven? Jak mohou pomáhat v této oblasti z hlediska služeb, digitální technologie či knihovních fondů? Jaké by mělo být zapojení knihoven do ekologické transformace? Tématy jednotlivých kapitol této knihy jsou ekologie, udržitelné digitální technologie, environmentální kultura a management, udržitelný rozvoj a další. Vedoucí kolektivu autorů Reine Bürki se dlouhodobě zabývá problematikou udržitelného rozvoje a společenské odpovědnosti.

Signatura této knihy je Kfe 42.555.

https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=000096133&local_base=KKL

Oriental_libraries.jpg

Oriental libraries of India in internet age / Faisal Mustafa. Delhi: Kalpaz Publications, 2013. 208 stran: ilustrace, faksimile. ISBN 978-81-7835-949-6.

Hlavním tématem knihy je knihovnictví a informační věda v době internetu, a jak již název napovídá, zabývá se činností a rozvojem knihoven v orientálním světě, konkrétně v Indii. Autor pracuje jako asistent v univerzitní knihovně na Maulana Azad National Urdu University v indickém Hajdarábádu.

Signatura této knihy je Kfe 42.560.

https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=000096111&local_base=KKL

Bibliotheken.jpg

Öffentliche Bibliotheken = Public libraries / herausgeber Schrammel Architekten Stadtplaner; Stefan Schrammel. München: Hirmer, [2023]. 341 stran: barevné ilustrace, plány. ISBN 978-3-7774-4249-5.

Knihovny jsou dnes barevné, pestré, živé. Tam, kde kdysi v uctivém tichu vládly knihy seřazené ve vysokých regálech a policích, se objevila pestrá místa pro setkávání. Tato práce přehledně představuje pět nových konceptů knihovních budov z augsburského architektonického studia Schrammel Architekten. Změna moderních koncepcí knihoven a s tím spojené změny stavebních činností jsou zřetelně vidět na projektech tohoto architektonického studia. Publikace nás zavede do Neuen Stadtbücherei v Augsburgu, do střediska Kulturforum v Hanau, knihoven v Düsseldorfu, Mönchengladbachu a do nové budovy veřejné knihovny ve Fürthu. Kniha je doplněna barevnými ilustracemi a plány.

Signatura knihy je Aa 42.567.

https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=000096108&local_base=KKL

Bridging.jpg

Bridging research and library practice: global perspectives on education and training / edited by Krystyna K. Matusiak, Kawanna M. Bright and Debbie Schachter. Berlin; Boston: De Gruyter Saur, [2024]. vii, 341 stran. ISBN 978-3-11-077252-4.

Překlenutí propasti mezi výzkumem a praxí v knihovnictví je nyní důležitější než kdy jindy. O rozdílech se diskutuje již téměř dvě století. Problémem je omezený přenos poznatků z výzkumu do praxe a také nedostatečné vzdělávání knihovníků v metodách výzkumu. Tento svazek obsahuje kapitoly vypracované pedagogy oboru knihovní a informační vědy (LIS), výzkumnými pracovníky a dalšími odborníky z 18 zemí světa. Cílem je prohloubit porozumění vzdělávání a zlepšení přístupů k výuce a provádění výzkumů v praxi. Publikace je součástí edice IFLA Publications, na její přípravě se významně podílela sekce IFLA pro vzdělávání a odbornou přípravu knihovníků (IFLA Education and Training Section).

Kniha má signaturu V 42.578.

https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=000093664&local_base=KKL

Zpracovala: Zuzana Vavrošová

02.09.2024




Vyhledávání
Proměny Klementina ve fotografiích

Termín: od 5. 8. 2024

Místo: Hala služeb, Národní knihovna ČR, Klementinum 190, Praha 1

Vybrané fotografie zachycují podobu Klementina od konce 19. století do cca poloviny 20. století. Vyprávějí dávno zapomenuté příběhy, připomínají místa, která zanikla nebo v souvislosti s přestavbou Klementina pro potřeby tehdejší Veřejné a universitní knihovny změnila svou podobu.

Říjen - měsíc AI

Termín: 1. - 31. 10. 2024

Místo: Rohanské nábř. 19, Praha 8

https://mesic.ai/

artificial-intelligence-machine-learning.jpg

Knihovnická dílna 2024

Termín: 13. - 14. 11. 2024

Místo: Národní knihovna ČR, prostor bývalé STK

další informace

Týden pro digitální Česko

Termín: 18. 11. - 24. 11. 2024

Online formulář pro registraci akcí

Akce registrujte do 30. 9.

více informací o akci

tdč-black-transparent.png

Kyberbezpečnost pro neziskovky

Termín: 24. 10. 2024

Místo: Impact Hub Brno, Cyrilská 7, Brno

Registrace a další informace

Archivy, knihovny, muzea v digitálním světě

Termín: 27. - 28. 11. 2024

Místo: Národní archiv v Praze, Archivní 4, Praha 4 Chodovec

Zájemci o přednesení odborných příspěvků mohou své příspěvky (název příspěvku, stručná anotace) ohlásit do 30. 9. 2024 na adresau vit.richter@nkp.cz

více informací

XXVI. kolokvium českých, moravských a slovenských bibliografů

Termín: 20. - 22. 10. 2024

Místo: Štátna vedecká knižnica v Prešove, Námestie mládeže 1, 080 01, Prešov, Slovensko

Další informace

Kolokvium.jpg

zdroj obrázku: https://www.ku.sk

Registrujte své akce na Týden knihoven 2024

28. ročník akce Týden knihoven s mottem "Životem s knihou"

registrujte své akce na adrese:

https://www.tydenknihoven.cz/registrace

TK_plakatA3_ProWeb.png

Lublaňský manifest o čtení

Lublaňský manifest o čtení, český překlad

plný text