Information for libraries

  • na webu

Visual

Nacházíte se zde: Úvod Archiv 2024 / 02 Historie a současnost Knihovny.cz: brána k českým knihovnám online

Knihovny.cz: brána k českým knihovnám online

Mgr. Martin Krčál / Moravská zemská knihovna v Brně

LOGO_KNIHOVNY_CZ_RGB_ZAKLADNI.pngPortál Knihovny.cz nabízí moderní a efektivní způsob, jak propojit čtenáře se zdroji a službami poskytovanými českými knihovnami. Tento online portál umožňuje jednotný přístup ke katalogům a službám všech zapojených knihoven, kterých je aktuálně 100, a to prostřednictvím jediného vyhledávacího rozhraní. Ať už hledáte konkrétní dokument, odborné zdroje pro vaši práci či studium nebo jen inspiraci na čtení, Knihovny.cz vám nabízí široké možnosti, jak uspokojit vaše potřeby. V následujícím článku jsou představeny hlavní funkce portálu Knihovny.cz.

Jednou z největších výhod na portálu Knihovny.cz je možnost prohledávání obsahů a plných textů dokumentů. Tento způsob vyhledávání umožní objevit mnohem více relevantních záznamů, než by bylo možné pomocí tradičních katalogů, které pracují pouze s metadaty. Díky tomu lze najít i informace ukryté hluboko v textech knih, článků nebo jiných zdrojů, což výrazně zvyšuje šance na nalezení přesně toho, co uživatel potřebuje, ať už se jedná o akademický výzkum, studium nebo osobní zájem. Například při zadání výrazu „svíčková na smetaně“ v běžném katalogu najdete jen omezené množství výsledků, protože tento pojem není v metadatech běžně zahrnut. Na portálu Knihovny.cz se však díky prohledávání obsahů a plných textů zobrazí všechny kuchařky a další dokumenty, které tento pojem obsahují.

Pro ty, kdo píší odborné texty, publikují v akademických časopisech nebo chtějí prostudovat nové poznatky ze svého oboru, nabízí portál Knihovny.cz databázi zahraničních zdrojů. Zde najdete kvalitní materiály, včetně odborných recenzovaných článků, z nichž některé jsou volně přístupné v plném znění online. Při vyhledávání v zahraničních databázích je doporučeno zaměřit se na zdroje dostupné v režimu Open Access. Pokud narazíte na dokument, který není volně dostupný, můžete se obrátit na svou knihovnu a zjistit, zda by vám mohla pomoci s jeho získáním.

Užitečnou funkcí portálu Knihovny.cz je také možnost propojit své účty z více knihoven na jednom místě. Stačí se přihlásit pomocí přihlašovacích údajů z kterékoliv knihovny, která je na portálu zapojena, a okamžitě získáte přístup ke svému čtenářskému kontu. Pokud jste registrováni ve více knihovnách, můžete je jednoduše propojit a spravovat všechny své výpůjčky, rezervace a další služby pohodlně z jednoho centrálního účtu. Tímto způsobem se vyhnete nutnosti přihlašovat se do každé knihovny zvlášť a získáte přehled o všech svých aktivitách na jednom místě.

Portál Knihovny.cz nabízí svým uživatelům také široký výběr volně dostupných e-knih, ke kterým lze snadno a legálně získat přístup. Tyto e-knihy zahrnují jak doporučenou školní četbu, tak díla významných českých autorů, jako jsou Karel Čapek, Jan Neruda či Bohumil Hrabal. Kromě toho zde najdete i knihy světových klasiků, například Williama Shakespeara, Molièra a dalších. K dispozici jsou také  díla moderních českých autorů, jako je Petr Urban, Michal Viewegh nebo Radka Denemarková. Stačí několik kliknutí a vybrané knihy si můžete stáhnout přímo do svého počítače nebo čtečky, a budete je tak mít kdykoliv k dispozici pro studium, práci či volný čas. K dispozici jsou také dokumenty z digitálních knihoven, které rozšiřují nabídku o další cenné zdroje. Navíc je možné jednoduše filtrovat dokumenty v režimu DNNT (Díla nedostupná na trhu), což usnadňuje přístup k dílům, která nejsou běžně dostupná v tištěné podobě. Tento přístup k literatuře je ideální nejen pro studenty, kteří potřebují číst studijní literaturu, ale také pro všechny milovníky klasické literatury, kteří si chtějí rozšířit svou osobní knihovnu bez nutnosti fyzické návštěvy knihovny.

Tvorba správných citací je často jednou z nejvíce obávaných částí psaní odborných prací, zejména mezi studenty, kteří se s tímto úkolem setkávají pravidelně. Portál Knihovny.cz přináší efektivní řešení v podobě automatického generování citací podle normy ČSN ISO 690. Uživatelé si mohou citace snadno přepnout do dalších nabízených citačních stylů podle svých preferencí. Díky tomu se portál stává jednou z největších tuzemských databází citací, která výrazně usnadňuje přípravu odborných dokumentů. Citace lze také exportovat přímo do oblíbeného citačního manažeru Citace PRO nebo do jiných citačních nástrojů prostřednictvím formátu RIS, což umožňuje jednoduchou a rychlou integraci citací do jakéhokoli akademického textu.

Služba Získej, která je součástí portálu Knihovny.cz, přináší uživatelům možnost snadno si objednat knihu nebo jiný dokument z jiné knihovny v případě, že není dostupný ve vaší domovské knihovně. Tato služba funguje jako neasistovaná meziknihovní výpůjční služba, což znamená, že si čtenář může potřebný dokument objednat přímo přes portál, aniž by musel požádat o pomoc knihovníka. Jakmile je dokument vyhledán a objednán, bude doručen do vámi zvolené knihovny, kde si ho můžete vyzvednout. Navíc, v některých případech je možné získat dokument i v elektronické podobě (Získej EDD), což dále zvyšuje dostupnost potřebných materiálů a šetří čas uživatelům, kteří preferují digitální formát. Tato služba výrazně zjednodušuje proces získávání knih a jiných materiálů, které nejsou dostupné ve vaší knihovně, a rozšiřuje tak možnosti přístupu k široké škále literárních a odborných zdrojů.

Na portálu Knihovny.cz mají uživatelé k dispozici také službu Ptejte se knihovny, která jim umožňuje jednoduše a pohodlně získávat odpovědi na různé otázky přímo od knihovníků. Tato online služba je ideální pro všechny, kdo potřebují rychlou radu, doporučení nebo pomoc při vyhledávání informací či zdrojů. Uživatelé mohou své dotazy zadávat přímo přes portál, ať už se jedná o specifické informace o knihách, rady ohledně vyhledávání, nebo obecné otázky týkající se knihovnických služeb. Knihovníci poté na dotazy odpovídají a tak poskytují odbornou podporu a poradenství přímo na míru. Služba Ptejte se knihovny je tak skvělým nástrojem pro všechny, kteří hledají spolehlivé a rychlé odpovědi bez nutnosti osobní návštěvy knihovny.

Adresář knihoven na portálu Knihovny.cz poskytuje uživatelům přístup k detailním informacím o českých knihovnách, včetně jejich kontaktů, otevíracích hodin a nabízených služeb. Tento nástroj je neocenitelný pro všechny, kdo hledají konkrétní knihovnu nebo potřebují rychle zjistit, jaké služby jednotlivé knihovny nabízejí. Knihovnám se doporučuje pravidelně kontrolovat a aktualizovat své údaje, aby uživatelé měli vždy přístup k přesným informacím. Aktualizaci údajů lze provést prostřednictvím online formuláře na stránkách Souborného katalogu ČR, odkud portál údaje přebírá.

Portál Knihovny.cz nabízí nejen inspirační seznamy, které vám pomohou objevit zajímavou literaturu, ale také obsahuje tematické mikroweby, online výstavy a brány, které se věnují detailněji vybraným tématům. Tyto rozcestníky poskytují hloubkový přístup k různým oblastem literatury a kultury, což ocení nejen běžní čtenáři, ale i odborníci a pedagogové. Zvláštní pozornost si zaslouží web Čtení dětem, který často využívají učitelé na základních školách jako zdroj inspirace pro práci s dětmi. Přehled webů je k dispozici na adrese: https://www.knihovny.cz/Content/brany-a-rozcestniky.

Portál Knihovny.cz je cenným nástrojem pro všechny, kteří chtějí efektivně využívat služby českých knihoven. Jeho široká nabídka funkcí, od vyhledávání a správy výpůjček přes automatické citování až po přístup k e-knihám a meziknihovní výpůjční službu, z něj činí nepostradatelného pomocníka pro studenty, vědce, učitele i běžné čtenáře. Připojte se k uživatelům, kteří již objevili pohodlí a možnosti tohoto online portálu. Nabízejte fondy a služby portálu také svým čtenářům.

02.09.2024




Vyhledávání
Proměny Klementina ve fotografiích

Termín: od 5. 8. 2024

Místo: Hala služeb, Národní knihovna ČR, Klementinum 190, Praha 1

Vybrané fotografie zachycují podobu Klementina od konce 19. století do cca poloviny 20. století. Vyprávějí dávno zapomenuté příběhy, připomínají místa, která zanikla nebo v souvislosti s přestavbou Klementina pro potřeby tehdejší Veřejné a universitní knihovny změnila svou podobu.

Říjen - měsíc AI

Termín: 1. - 31. 10. 2024

Místo: Rohanské nábř. 19, Praha 8

https://mesic.ai/

artificial-intelligence-machine-learning.jpg

Knihovnická dílna 2024

Termín: 13. - 14. 11. 2024

Místo: Národní knihovna ČR, prostor bývalé STK

další informace

Týden pro digitální Česko

Termín: 18. 11. - 24. 11. 2024

Online formulář pro registraci akcí

Akce registrujte do 30. 9.

více informací o akci

tdč-black-transparent.png

Kyberbezpečnost pro neziskovky

Termín: 24. 10. 2024

Místo: Impact Hub Brno, Cyrilská 7, Brno

Registrace a další informace

Archivy, knihovny, muzea v digitálním světě

Termín: 27. - 28. 11. 2024

Místo: Národní archiv v Praze, Archivní 4, Praha 4 Chodovec

Zájemci o přednesení odborných příspěvků mohou své příspěvky (název příspěvku, stručná anotace) ohlásit do 30. 9. 2024 na adresau vit.richter@nkp.cz

více informací

XXVI. kolokvium českých, moravských a slovenských bibliografů

Termín: 20. - 22. 10. 2024

Místo: Štátna vedecká knižnica v Prešove, Námestie mládeže 1, 080 01, Prešov, Slovensko

Další informace

Kolokvium.jpg

zdroj obrázku: https://www.ku.sk

Registrujte své akce na Týden knihoven 2024

28. ročník akce Týden knihoven s mottem "Životem s knihou"

registrujte své akce na adrese:

https://www.tydenknihoven.cz/registrace

TK_plakatA3_ProWeb.png

Lublaňský manifest o čtení

Lublaňský manifest o čtení, český překlad

plný text