Information for libraries

  • na webu

Visual

Nacházíte se zde: Úvod Archiv 2024 / 02 Historie a současnost Knihovna Velký Mlýn

Knihovna Velký Mlýn

1. Kdy se pobočka Velký mlýn otevřela veřejnosti a co tomu předcházelo?

Velký (Löwitův) mlýn je barokní objekt v samém centru pražské Libně, v těsné blízkosti Libeňského zámečku v Praze 8. Jeho počátky sahají až do 14. století, současnou podobu získal v osmnáctém století. V 19. století po zasypání vltavského ramene byl mlýnský provoz zrušen a od té doby byly budovy využívány k nejrůznějším účelům – za všechny můžeme jmenovat pekárnu, sklad brambor nebo divadelních rekvizit. Bývalý mlýn prošel válkami i povodněmi, prodělal i několik pokusů o rekonstrukci. Nejvíc jej poničila velká povodeň v roce 2002, od té doby zůstal prázdný a jeho majitel, městská část Praha 8, pro něj marně hledal využití. Na lepší časy se začalo blýskat v roce 2021, kdy z inciativy Spolku Velký mlýn vznikl projekt Zastavení ve Mlýně. Cílem projektu byla rekonstrukce a oživení historické budovy a vytvoření víceúčelového prostoru pro trávení volného času nejen pro místní, ale i pro návštěvníky tohoto koutu Prahy.

Městská knihovna v Praze (MKP) se stala partnerem tohoto projektu a garantem zřízení knihovny, a to včetně interiérového a technologického vybavení a následného provozování pobočky.

V roce 2022, po uzavření smlouvy mezi Spolkem Velký mlýn a správcem objektu městskou částí Praha 8, byla zahájena rekonstrukce objektu a jeho adaptace na kulturní centrum. Vše probíhalo v několika etapách – první z nich skončila v létě roku 2023. Součástí přípravy interiéru byl workshop v rozestavěném prostoru, kterého se účastnili knihovníci osobně. Výsledky naznačily možné řešení interiéru knihovny i design nábytku. Vzniklý „model“ byl prezentován široké veřejnosti v rámci dne otevřených dveří u příležitosti konání akce Anthropoid.

Kulturní centrum Velký mlýn bylo pro veřejnost otevřeno 24. 7. 2023, jeho součástí se kromě knihovny a malé klubovny stala kavárna a multifunkční sál Mlýnice v suterénu objektu. V týž den zahájila svůj zkušební provoz i pobočka Městské knihovny v Praze. Slavnostní Odemykání Velkého mlýna pak proběhlo 4. 9. 2023 za účasti zástupců hlavního města Prahy, městské části Prahy 8, městské knihovny a dalších představitelů místních kulturních a občanských sdružení, spolků a organizací.

2. Čím je tato pobočka MKP specifická?

Tím, co tuto pobočku odlišuje od ostatních poboček Městské knihovny v Praze, je její úzká provázanost s kavárnou, kterou v objektu provozuje Spolek Velký mlýn. Sdílíme jeden prostor, návštěvníci kavárny i knihovny se navzájem prolínají a pro obě skupiny jde o vítanou přidanou hodnotu. Svou kávu si mohou vypít při čtení zajímavé knihy nebo si vyzvednutí studijní četby osladit místními skvělými zákusky. Dalším specifikem je poměrně velký podíl samoobslužných hodin, kdy je čtenář odkázán sám na sebe. Vyzvednutí rezervace, registrace výpůjček či vracení probíhá pouze prostřednictvím samoobslužného zařízení pro půjčování a vracení knih (selfchecku). Přítomnost knihovníka, který se plně věnuje čtenářům, je garantována pouze tři hodiny denně, a to v pracovní dny. O víkendu je provoz zcela samoobslužný. Toto uspořádání umožňuje knihovně rozšířit provozní hodiny na sedm dnů v týdnu – provoz knihovny kopíruje provozní hodiny kavárny.

3. Jak velký knihovní fond zde máte a z čeho se skládá?

Pobočka na ploše 250 m2 nabízí téměř 4 000 svazků. Čtenář zde nalezne především beletrii – jak pro dospělé, tak pro děti – a v omezené míře volnočasovou naučnou literaturu – kuchařky, průvodce… Veškerý fond je umístěn ve volném výběru.

4. Jaké jsou nabízené služby?

Pobočka nabízí veškeré základní služby, stejné jako v ostatních pobočkách sítě Městské knihovny v Praze. Čtenáři se zde mohou registrovat, půjčit či vrátit knihu, zadat či vyzvednout rezervaci, po předchozí rezervaci využívat pro své vlastní aktivity klubovnu nebo použít volně dostupnou wifi pro zábavu či vzdělávání. Velký mlýn nabízí velkou šíři akcí, od komunitních a literárních, které realizuje knihovna, až po divadla, koncerty a výstavy, které se konají v rámci programu Kulturního centra Velký mlýn.

5. Kolik zde pracuje zaměstnanců a na jakých pozicích?

Pro první zkušební rok, i s ohledem na samoobslužnost, byly pro pobočku určeny dvě pracovní pozice, obsazené dvěma knihovníky – v tomto konkrétním případě knihovnicemi. Byla zde vedoucí pobočky a její pravá ruka, knihovnice na plný úvazek. V průběhu roku se stále více odhalovala specifika tohoto zvláštního provozu a po vyhodnocení na počátku letošního léta došlo k přerozdělení pozic. Hlavním garantem bezproblémového provozu je zde vedoucí pobočky, dále pak knihovník, který se stará především o dětské čtenáře, a programový pracovník, jehož úkolem je zajišťovat realizaci a produkci stále většího počtu akcí a spolupracovat v tomto ohledu s dramaturgií Spolku Velký mlýn, tak, aby Kulturní centrum Velký mlýn působilo na širokou veřejnost celistvě.

6. Jaká je návštěvnost pobočky?

Od výše zmíněného otevření pobočky do konce roku 2023 navštívilo pobočku 6655 zaregistrovaných čtenářů (dospělých 5415, dětí 1240), od ledna do června 2024 to bylo už 7510 návštěvníků (6070 dospělých, 1440 dětí). Měsíčně navštíví pobočku cca 1200 zalogovaných čtenářů. V tomto případě je nutné zdůraznit slovo zalogovaných (tedy těch, kteří načetli do systému svůj čtenářský průkaz) – do knihovny samozřejmě přijde mnohem více uživatelů, kteří přijdou prostě jen „pobýt“ nebo se zúčastnit nějaké akce. Knihovna v současnosti hledá možnosti, jak podchytit i tyto uživatele.

Na návštěvnosti pobočky se v tomto případě projevuje i vliv ročních období a počasí – zatímco v letních měsících lidé spíše pobývají v blízkém rozlehlém parku a na sportovištích nebo si vychutnávají kávu na předzahrádce kavárny, v zimních měsících pobočka doslova „praská ve švech“. Nemalou měrou se na tom podílejí jistě i velká kachlová kamna, která v zimě vyhřívají prostor a nabízejí možnost prohřát se sálavým teplem.

7. Jaké jsou akce v pobočce?

Otevření Velkého mlýna mělo velký ohlas v médiích, včetně sociálních sítí (virální sdílení). Velký mlýn se aktivně zapojil do kulturního života Prahy 8 - Libně a stal se vyhledávaným místem pro trávení volného času nejen místních, ale všech, kteří chodí a jezdí relaxovat do blízkých Thomayerových sadů nebo využívají cyklostezku, vedoucí v těsném sousedství objektu. Místní (a nejen ti) se také poměrně rychle naučili využívat pro své aktivity prostor klubovny.

Do konce roku 2023 zde proběhlo více než 90 akcí, ovšem v první polovině letošního roku už počet akcí vystoupal na 105. Převážně se jedná o kulturní akce a pořady konané ve spolupráci s neziskovými a místními volnočasovými organizacemi: Mikulášská výtvarná dílna s čertem, Mikulášem, andělem a nadílkou, loutková divadla (Dřevěné divadlo Honzy Hrubce, divadlo Baribal), křty knih a literární besedy s dětskými autory (Robin Král, Eva Papoušková, Ester Stará). V nabídce jsou cestovatelské přednášky, např. o Islandu, přednášky Orientálního ústavu Akademie věd ČR (buddhismus, Tibet).

Nedílnou součástí nabídky aktivit v Kulturním centru Velký mlýn jsou akce pořádané v dramaturgické lince Spolku Velký mlýn. Jedná se zejména o větší akce hudebního a divadelního charakteru, které se konají v již zmíněném sálu Mlýnice.

Programovou nabídku knihovny je možné sledovat v profilu pobočky na webu MKP https://www.mlp.cz/velkymlyn. Kompletní program akcí je zveřejněn na webu Kulturního centra Velký mlýn https://www.velkymlyn.cz/kalendar-akci/ a sdílen na FB https://www.facebook.com/v.mlyn.

8. Kdy je pobočka otevřena a jak je to se samoobslužností?

Jak už bylo řečeno výše a jak je prezentováno i na webových stánkách pobočky, knihovna je přístupná v otevíracích hodinách kavárny, tzn. v pondělí od 13 do 20 hodin, ostatní dny v týdnu pak od 9 do 20 hodin, včetně neděle. Knihovníci jsou přítomni každý pracovní den od 14 do 17 hodin. V ostatních hodinách jsou služby knihovny dostupné v režimu samoobsluhy.

Co to přesně znamená? Každé odpoledne mají návštěvníci a čtenáři k dispozici knihovníka, který jim poskytne veškerou podporu, na jakou jsou zvyklí z tradičních poboček městské knihovny. Mimo tyto hodiny mohou knihovníka občas potkat v pobočce také, ale bude se pravděpodobně přednostně zabývat jinými činnostmi – prací s fondem, přípravou a uskutečněním samotných akcí a dalšími činnostmi, které k naší práci patří, a případné dotazy zodpoví pouze tehdy, pokud mu to situace dovolí. V tzv. samoobslužném režimu musí návštěvník počítat s tím, že se obsluhuje sám – k dispozici má samoobslužnou stanici (selfcheck), kde může bez asistence knihovníka vrátit nebo si půjčit knihu, vyzvednout si rezervaci nebo jen může přijít a využít volně přístupné wifi a v knihovně strávit příjemný čas, například s přáteli či sám u kávy s knihou. I tak se může dostat do úzkých – nedaří se načíst průkaz nebo nemůže najít svoji vyhlédnutou knihu. V tom případě má k dispozici telefonní číslo na Klientské centrum Městské knihovny v Praze, kde mu ochotní kolegové poradí, jak danou situaci řešit.

Výše popsané nastavení umožňuje otevřít knihovnu ve velmi širokém časovém rozpětí, které kopíruje otevírací dobu kavárny, respektive konání akcí v sále. Čtenářská veřejnost si na takové nastavení provozu rychle zvykla a žádné větší problémy nezaznamenáváme.

Kulturní centrum Velký mlýn a pobočka Městské knihovny v Praze se za necelý rok svého působení staly oblíbeným cílem obyvatel Libně i dalších návštěvníků. Knihovna se tak po třiceti letech vrátila zpět do míst, kde dlouhá léta chyběla, a zaplnila tak bílé místo na „knihovní mapě“ Prahy.

Na závěr několik „suchých“ dat:

Investorem rekonstrukce objektu byl Spolek Velký mlýn, který sdružuje několik subjektů – kromě Městské knihovny v Praze je to Radio Junior a Český rozhlas.

Zhotovení a vybavení interiéru financovala ze svých zdrojů Městská knihovna v Praze.

Architektonický návrh: AFI architects

Realizace stavby: StavRea, s.r.o.

Realizace interiéru: Jan Vrtěl

Za rozhovor děkuje redakce paní Miloslavě Čermákové, vedoucí Oblasti Severovýchod a Janě Malinové, vedoucí pobočky Velký Mlýn

velky_mlyn.jpg VM_podrazil7.jpg
zdroj: Archiv MKP, Archiv Spolku Velký Mlýn autor: Jiří Podrazil
VM_dvur.jpg DSC_3333.jpg
zdroj: Archiv MKP, Archiv Spolku Velký Mlýn zdroj: Archiv MKP, Archiv Spolku Velký Mlýn
akce_knihovna_prednaska.jpeg VM_podrazil2.jpg
autor: Archiv MKP, Archiv spolku Velký Mlýn autor: Jiří Podrazil
03.09.2024




Vyhledávání
Proměny Klementina ve fotografiích

Termín: od 5. 8. 2024

Místo: Hala služeb, Národní knihovna ČR, Klementinum 190, Praha 1

Vybrané fotografie zachycují podobu Klementina od konce 19. století do cca poloviny 20. století. Vyprávějí dávno zapomenuté příběhy, připomínají místa, která zanikla nebo v souvislosti s přestavbou Klementina pro potřeby tehdejší Veřejné a universitní knihovny změnila svou podobu.

Říjen - měsíc AI

Termín: 1. - 31. 10. 2024

Místo: Rohanské nábř. 19, Praha 8

https://mesic.ai/

artificial-intelligence-machine-learning.jpg

Knihovnická dílna 2024

Termín: 13. - 14. 11. 2024

Místo: Národní knihovna ČR, prostor bývalé STK

další informace

Týden pro digitální Česko

Termín: 18. 11. - 24. 11. 2024

Online formulář pro registraci akcí

Akce registrujte do 30. 9.

více informací o akci

tdč-black-transparent.png

Kyberbezpečnost pro neziskovky

Termín: 24. 10. 2024

Místo: Impact Hub Brno, Cyrilská 7, Brno

Registrace a další informace

Archivy, knihovny, muzea v digitálním světě

Termín: 27. - 28. 11. 2024

Místo: Národní archiv v Praze, Archivní 4, Praha 4 Chodovec

Zájemci o přednesení odborných příspěvků mohou své příspěvky (název příspěvku, stručná anotace) ohlásit do 30. 9. 2024 na adresau vit.richter@nkp.cz

více informací

XXVI. kolokvium českých, moravských a slovenských bibliografů

Termín: 20. - 22. 10. 2024

Místo: Štátna vedecká knižnica v Prešove, Námestie mládeže 1, 080 01, Prešov, Slovensko

Další informace

Kolokvium.jpg

zdroj obrázku: https://www.ku.sk

Registrujte své akce na Týden knihoven 2024

28. ročník akce Týden knihoven s mottem "Životem s knihou"

registrujte své akce na adrese:

https://www.tydenknihoven.cz/registrace

TK_plakatA3_ProWeb.png

Lublaňský manifest o čtení

Lublaňský manifest o čtení, český překlad

plný text