Information for libraries

  • na webu

Visual

Nacházíte se zde: Úvod Archiv 2022 / 02 Informace a konference 5 otázek pro Rolfa Hapela

5 otázek pro Rolfa Hapela

Rolf Hapel / Washington University

 

Rolf Hapel se stal přidruženým instruktorem na iSchool Washingtonské univerzity v Seattlu poté, co sloužil jako profesor praxe v rámci programu „Distinguished Practitioner in Residence“, 2018–2020. V letech 2006–2018 byl ředitelem občanských služeb a knihoven v dánském Aarhusu a v letech 1994–2006 byl městským knihovníkem. Vzděláním je knihovník a má magisterský titul v oboru Digitalizace a veřejná správa. Působil v manažerských funkcích v knihovnách a městské správě ve čtyřech dánských městech.

Byl předsedou mnoha řídicích skupin, výborů a rad, napsal mnoho článků a je mezinárodně uznávaným řečníkem k tématu rozvoje a transformace knihoven. Působil jako expert v architektonických soutěžích na nové městské knihovny v hlavních městech Norska a Finska a spolupracoval se čtyřmi různými mezinárodními nadacemi jako poradce v oblasti knihoven. Mezi pracovní úkoly patřilo vedení koordinačního orgánu Dánské digitální knihovny, iniciování a plánování série konferencí Next Library, které se konají dvakrát ročně, čímž se Aarhus dostal na mapu jako jedno z inovačních ohnisek mezinárodního knihovnictví. Rolf Hapel se spolu s Veřejnými knihovnami Chicaga podílel na vývoji sady nástrojů pro designové myšlení pro knihovny (Design Thinking Toolkit for Libraries) a vedl vývoj a dokončení hlavní knihovny Dokk1 v Aarhusu. Tato uznávaná knihovna byla otevřena v roce 2015 a na Světovém knihovnickém a informačním kongresu 2016 byla oceněna jako Knihovna roku.

 

Jak vzpomínáte na konferenci Knihovny současnosti 2021, které jste se loni v září zúčastnil?

Pamatuji si to pro její pulzující atmosféru, tak skvěle organizovanou a odehrávající se v tak krásném prostředí Olomouce. Mnoho skvělých workshopů a projevů udělalo velký dojem a byl jsem ohromen ambicí pokročit vpřed, která se odrážela v publiku a ochotě angažovat se a zapojit se do debaty.

 

Co je to vlastně „game changing“, o čemž jste hovořil na naší konferenci?

Domnívám se, že game changing znamená rostoucí pochopení důležitosti fyzických knihoven jako míst smyslu a hodnoty, a to širokou veřejností. Knihovny, které podporují nové komunální a sociální formáty učení a umožňují lidem zapojit se do digitálního učení, čímž rozvíjejí nezbytné sady dovedností pro zvládnutí výzev moderních hyperkomplexních společností, jsou rozhodně smysluplné a potřebné v každé komunitě.

 

V čem vidíte budoucí roli knihoven?

Jsem přesvědčen, že knihovny budou hrát v budoucnu ještě důležitější roli a že fyzická knihovna se svými mnoha příležitostmi učení, socializace, kontemplace bude tvořit zásadní prvek v sociální infrastruktuře moderních komunit.

 

Jak se podle Vás změnila role knihoven v průběhu pandemie nemoci covid-19?

Domnívám se, že jak veřejnost, tak i vnímaví rozhodující činitelé ve většině zemí viděli a pochopili důležitost podpory knihoven. V mnoha případech knihovny během pandemie fungovaly jako první zasahující a poskytovaly znovuobjevené služby.

 

Posílilo či oslabilo se postavení knihoven?

Posílilo. Aktivnějším zapojením a rozvojem nových služeb se knihovny vypořádaly s výzvami a prokázaly svou neutuchající schopnost přizpůsobit se okolnostem.

 

Za rozhovor děkuje Renata Salátová

01.03.2023




Vyhledávání
Černohorský cyrilský knihtisk 15. a 16. století

Termín: 6. 3. 2024 - 30. 4. 2024

Místo: výstavní chodba, přízemí

Národní knihovna ČR, Mariánské náměstí 190/5, Praha 1

cerno_horsky_knihtisk.jpg

Proč vám všechny knihy nepůjčíme

Termín: 22. 3. 2024 - 31. 5. 2024

Místo: Galerie Klementinum, Mariánské náměstí 190/5, Praha 1

nepujcime_plakat.png

Slovinská literární moderna v českém prostředí

Termín: 27. 3. 2024 - 30. 4. 2024

Místo: výstavní chodba, přízemí

Národní knihovna ČR, Mariánské náměstí 190/5, Praha 1

slovinska_moderna_plakat.png

Lublaňský manifest o čtení

Lublaňský manifest o čtení, český překlad

plný text