Information for libraries

  • na webu

Visual

Nacházíte se zde: Úvod Archiv 2020 / 01 Úvodník Editorial 2020/1

Editorial 2020/1

Renata Salátová (editorial 2016/02)Vážení přátelé,

předkládáme vám jarní číslo našeho časopisu Knihovna plus. Je tematicky velmi různorodé a snaží se reagovat na aktuální dění v našem oboru.

Začínáme, jak jinak, vyhledáváním informací, a to vyhledáváním pomocí databáze Anopress. Druhý článek z pera těchto autorek, tentokrát s názvem Mediální informace – jak se v nich neztratit a umět vyhledat ty správné.

Článek Smart Lab v knižnici v digitálnej ére 4.0 (o kreativních laboratořích v knihovnách) je od slovenské autorky Evy Kalužákové, která na toto téma také vystoupila na konferenci Archivy, knihovny, muzea v digitálním světě na konci loňského roku.

Dalším zajímavým příspěvkem je rozhovor s Michaelou Dombrovskou na téma konference Kniha ve 21. století. M. Dombrovská nejenže tuto konferenci moderovala, ale je i autorkou řady zajímavých knížek, o nichž poví v rozhovoru.

Celou knihovnickou komunitu hluboce zasáhla zpráva o úmrtí PhDr. Lidmily Vášové. Tato neobyčejná žena zachovala stopu snad v každém studentovi, se kterým se potkala. Vzdejme jí čest a věnujme tichou vzpomínku nekrologem z pera Richarda Papíka.

V sekci Informace a konference naleznete zprávy ze dvou konferencí, a to: TEI 2019: What is text, really? TEI and beyond, která se uskutečnila ve Štýrském Hradci (autorka Renáta Modráková), a Kniha ve 21. století, která se konala v Opavě (autorka Michaela Dombrovská). Následně přijměte naše pozvání na výstavu Ze života knih a knížek v zámeckém areálu Ctěnice (součást Muzea hl. města Prahy).

Chceme reagovat na aktuální události v našem oboru, proto jsme zařadili článek Moniky Horákové představující iniciativu Za knihovny!

Pravidelná recenze (autorkou je Renáta Modráková) se věnuje publikaci Hmotný průzkum Rukopisů královédvorského a zelenohorského: dokumentace současného stavu, kterou vydalo Národní muzeum v roce 2019.

Číslo uzavírají pravidelné rubriky: Tipy z Knihovny knihovnické literatury a Novinky zahraniční knihovnické literatury.

Dovolujeme si připomenout termíny uzávěrek Knihovny: knihovnické revue https://knihovnarevue.nkp.cz/terminy a Knihovny plus https://knihovnaplus.nkp.cz/terminy

Všem autorům děkuji za jejich práci a budu se s vámi všemi těšit u dalšího čísla.

Krásné jarní dny

za redakci přeje

Renata Salátová

01.09.2020




Vyhledávání
Černohorský cyrilský knihtisk 15. a 16. století

Termín: 6. 3. 2024 - 30. 4. 2024

Místo: výstavní chodba, přízemí

Národní knihovna ČR, Mariánské náměstí 190/5, Praha 1

cerno_horsky_knihtisk.jpg

Proč vám všechny knihy nepůjčíme

Termín: 22. 3. 2024 - 31. 5. 2024

Místo: Galerie Klementinum, Mariánské náměstí 190/5, Praha 1

nepujcime_plakat.png

Slovinská literární moderna v českém prostředí

Termín: 27. 3. 2024 - 30. 4. 2024

Místo: výstavní chodba, přízemí

Národní knihovna ČR, Mariánské náměstí 190/5, Praha 1

slovinska_moderna_plakat.png

Lublaňský manifest o čtení

Lublaňský manifest o čtení, český překlad

plný text

Kategorie: