Information for libraries

  • na webu

Visual

Nacházíte se zde: Úvod Archiv 2017 / 02 Úvodník Editorial

Editorial

renata_salatova.jpgVážení přátelé,

Knihovnu plus tentokrát otevíráme nevesele – vzpomínkou věnovanou slavistovi, knihovníkovi a literárnímu historikovi PhDr. Jiřímu Vackovi, který nás náhle opustil 17. června 2017. Celý svůj profesní život až do svého náhlého skonu věnoval práci pro Národní knihovnu České republiky – Slovanskou knihovnu. Rozloučení s Jiřím Vackem v Zrcadlové kapli Klementina bylo důstojné a velmi emotivní, ukázalo, jak vzácný a blízký člověk odešel. V letošním prvním čísle Knihovny: knihovnické revue jsme publikovali recenzi na knihu vzpomínek Jiřího Vacka nazvanou Slovanská knihovna, můj osud. Jsme rádi, že tento text ještě mohl číst… Druhým příspěvkem si připomínáme publikační činnost této významné knihovnické osobnosti.

Rubriku Historie a současnost uzavřeme deníkovým textem Michala Hory, který zachytil unikátní situaci a řešení problémů Národní knihovny ČR během povodní v roce 2002. Zkušenosti, které knihovna získala „díky“ této živelní pohromě, by neměly být v žádném případě zapomenuty, naopak, je třeba je připomenout těm, kteří „u toho“ nebyli. Proto jsme se rozhodli pro reedici Horova autentického záznamu, který svého času vyšel v interním Informačním bulletinu Národní knihovny ČR (v č. 17-18/2002).

Rubriku Informace a konference otevíráme příspěvkem o cestě po polských knihovnách v červnu tohoto roku. Poté se věnujeme stále aktuální problematice informační etiky. Další příspěvek pojednává o interkulturních knihovnických službách.

Sekci uzavírá RNDr. Tomáš Řehák, ředitel Městské knihovny v Praze a předseda SDRUK, který odpověděl na naše otázky nejen na téma konference Knihovny současnosti.

Recenze přibližuje francouzskou odbornou publikaci o možnostech různých typů knihoven při zprostředkování znalostí. Jejím autorem je Bertrand Calenge, významná osobnost francouzského knihovnictví a knihovnického školství.

Číslo uzavírají Novinky zahraniční knihovnické literatury. Tato rubrika tentokrát přináší anotované záznamy francouzských článků na téma knihovny a detektivní literatura. Věříme, že si se zájmem přečtete, jaké jsou zkušenosti francouzských knihoven, které tomuto literárnímu žánru dlouhodobě věnují pozornost, a to jak při budování speciálních sbírek (a dokonce celých knihoven), tak jeho využitím při organizování tematických akcí na podporu image knihoven a přilákání nových čtenářů.

Loučení s létem si můžete zpříjemnit s naším časopisem, ale neměli byste zapomenout ani na blížící se uzávěrku časopisu Knihovna: knihovnická revue.

Za redakci přeje krásné babí léto a podzimní dny.

Renata Salátová
výkonná redaktorka

02.03.2018




Vyhledávání
Černohorský cyrilský knihtisk 15. a 16. století

Termín: 6. 3. 2024 - 30. 4. 2024

Místo: výstavní chodba, přízemí

Národní knihovna ČR, Mariánské náměstí 190/5, Praha 1

cerno_horsky_knihtisk.jpg

Proč vám všechny knihy nepůjčíme

Termín: 22. 3. 2024 - 31. 5. 2024

Místo: Galerie Klementinum, Mariánské náměstí 190/5, Praha 1

nepujcime_plakat.png

Slovinská literární moderna v českém prostředí

Termín: 27. 3. 2024 - 30. 4. 2024

Místo: výstavní chodba, přízemí

Národní knihovna ČR, Mariánské náměstí 190/5, Praha 1

slovinska_moderna_plakat.png

Lublaňský manifest o čtení

Lublaňský manifest o čtení, český překlad

plný text

Kategorie: