Information for libraries

  • na webu

Visual

Nacházíte se zde: Úvod Archiv 2015 / 01 Úvodník

Editorial

Vážení přátelé,

tímto číslem elektronický časopis Knihovna plus vstupuje do jedenáctého ročníku svojí existence. Mírně bilancovat si dovolíme až v příštím čísle. Zde předkládáme osm příspěvků a tradiční rubriku Novinky zahraniční knihovnické literatury.

V rubrice Historie a současnost čerpají autoři náměty především ze svých zahraničních cest – za finskými knihovnami, do Londýna a na Kubu. Rubriku uzavírá příspěvek kolegyně Myroslavy Kutsyn, která se dlouhodobě zabývá problematikou knihovnictví na Ukrajině.

Druhou rubriku – Informace a konference – začínáme příspěvkem ze semináře Přátelské pracoviště, uskutečněného v únoru 2015 na půdě Národní knihovny ČR. Seminář se zaměřil na praktické otázky týkající se chování personálu knihoven ke zdravotně znevýhodněným uživatelům, ale také  problémů bezbariérového přístupu (technického i psychologického). Dále zde nalezneme smutnou zprávu o rozsáhlém požáru Základní knihovny Ústavu vědeckých informací společenských věd Ruské akademie věd (INION RAN) v Moskvě (k požáru došlo 30. ledna 2015) a jeho důsledcích pro fondy a fungování této knihovny, která je jednou z nejvýznamnějších světových knihoven v oblasti společenských věd.

V rubrice Recenze upozorňujeme na dvě publikace: na sborník studií našich slovenských kolegů vydaný pod názvem Informační kompetence pro znalostní společnost ( recenzi vypracoval doc. R. Papík), a na monografii o dějinách českého knižního trhu Knihy kupovati od autorů Z. Šimečka a J. Trávníčka (recenzi zpracoval Mgr. D. Mach).

Číslo již tradičně uzavírá rubrika Novinky zahraniční knihovnické literatury, tentokrát s anotacemi deseti článků, převážně z elektronického (open access) periodika Culture Machine (dostupné z adresy http://www.culturemachine.net/index.php/cm/index); časopis je jedním z prvních otevřených periodik v oblasti humanities, součást mezinárodní vědecké komunity Open Humanities Press – více např. na stránce o zakladateli časopisu, teoretikovi médií z Univerzity v Coventry Garym Hallovi: http://www.garyhall.info/.

07.07.2015




Vyhledávání
Černohorský cyrilský knihtisk 15. a 16. století

Termín: 6. 3. 2024 - 30. 4. 2024

Místo: výstavní chodba, přízemí

Národní knihovna ČR, Mariánské náměstí 190/5, Praha 1

cerno_horsky_knihtisk.jpg

Proč vám všechny knihy nepůjčíme

Termín: 22. 3. 2024 - 31. 5. 2024

Místo: Galerie Klementinum, Mariánské náměstí 190/5, Praha 1

nepujcime_plakat.png

Slovinská literární moderna v českém prostředí

Termín: 27. 3. 2024 - 30. 4. 2024

Místo: výstavní chodba, přízemí

Národní knihovna ČR, Mariánské náměstí 190/5, Praha 1

slovinska_moderna_plakat.png

Lublaňský manifest o čtení

Lublaňský manifest o čtení, český překlad

plný text

Kategorie: